Milyen gyakran cserélik a motorkerékpár gumikat

- 2021-06-28-

Motorkerékpár gumikáltalában 3 évente vagy 60 000 kilométerenként cserélik. Ha azonban amotorkerékpár gumikülső sérülése van, vagy a gumiabroncs mintázata elhasználódott, vagy elöregedett, időben cserélni kell, különben könnyen biztonságos közlekedési balesethez vezet.
A gumiabroncs nyomása túl magas. Az autó nagy sebessége miatt emelkedik a gumiabroncs hőmérséklete, emelkedik a légnyomás, az abroncs deformálódik, csökken a szövetváz rugalmassága, és nő az autó dinamikus terhelése is. Ha ütközésbe ütközik, belső repedéseket vagy defekteket okoz. Ez az oka annak is, hogy a defektes balesetek nyáron koncentrálódnak.

A gumiabroncs nyomása nem megfelelő. Amikor egy motorkerékpár nagy sebességgel halad (120 km/h feletti sebesség), az elégtelen gumiabroncs-levegőnyomás könnyen "rezonáló" hatást válthat ki a szövetvázban, és hatalmas vibrációs erőt válthat ki. Ha az abroncs nem elég erős, vagy „megsebesült”, a gumiabroncs szétrepedhet.

Az elégtelen légnyomás növeli a gumiabroncs besüllyedését, és könnyen előfordulhat, hogy az oldalfal az éles kanyarokban landol, az oldalfal pedig az abroncs leggyengébb része. Az oldalfalra való leszállás is defektet okozhat.